HODNOTA JAKO KLÍČ K PROSPERITĚ

Je začátek roku 2019. Nový rok vnímá většina lidí jako nový začátek, šanci pro nové věci, pro restart věcí, které se nevydařily, nebo prostě si jen dávají nejrůznější předsevzetí. To, co spojuje všechny tyto “začátky” a tužby, je touha po lepším životě, po změně, po nových věcech… 

Ano, chceme být zdraví, mít skvělé vztahy, fungující rodinu, okruh přátel. Chceme smysluplně žít, pracovat, tvořit. Máme svoje sny, vize a touhy. Toužíme po seberealizaci, přemýšlíme o svém poslání a chceme věci posouvat dále. Dáváme si cíle, výzvy. Na jejich konci vidíme více peněz, štěstí a hodnoty, po kterých toužíme. Třeba svobodu a více času pro sebe. 

A také tiše toužíme po prosperitě, bohatství, chceme prožívat skvělé věci. Píšu “tiše toužíme”, protože většina lidí nenajde odvahu na to ani pomyslet, nebo o tom dokonce mluvit. Ještě by si někdo mohl myslet, že nejsem normální, když chci PROSPERITU. 

Tiše tedy toužíme, ale pro jistotu nerealizujeme konkrétní IMAGINACI, protože > se to nehodí, co by tomu říkali ostatní, není na to čas, stejně na to nemám, je to sobecké, je to bláznivé, nerealistické…  Tož > nezbývá, než se znovu pustit znovu do práce a vypustit ty chvilkové bláznivé myšlenky z hlavy… A je to… Rok stejný jako ty předešlé, může opět začít “normálně”. 

Opravdu to tak ale musí být? Opravdu to tak chcete? Jsou sny a vize PROSPERITY správné? Je právo PROSPEROVAT legitimní? Kdo mi jej “přidělí”? Nebo jak jej získat, vybojovat… Nebo vymyslet? Jak lze dojít k PROSPERITĚ, co je klíčem?

Jak vnímám slova BOHATSTVÍ a PROSPERITA já?

Víte, jsem vlastně kluk z ulice. Když jsem byl malý, neměli jsme 6 let pořádný domov a neustále jsme se stěhovali z místa na místo. Rodiče mojí mámy byli v 50 letech připraveni o prosperující statek a systém z nich udělal proletariát a zničil šance na sny a vize, ve kterých se odvíjely jejich životy. To jsem jako dítě nevěděl. Vyrůstal jsem v paneláku, chodil do školy, ve které nás učili poslušnosti k systému a vůbec divné věci… Sny o bohatství, prosperitě, cestování, sny o velkých věcech byly tajné, dětské a jaksi moc nekorespondovaly s tím, co nám tlačili do hlavy… 

Naštěstí ta slova mi v hlavě zůstala a nastal čas jejich realizace. Můj příběh podnikání trvá již 29 let a jsem za něj vděčný. Ale trvalo mi několik let, než jsem si pro sebe srovnal jisté záležitosti. Pokusím se vám je dnes vysvětlit.

Co vnímám pod slovem BOHATSTVÍ? 

Většina lidí pod tímto slovem vnímá něco, čeho nemohou nikdy dosáhnout – nezměrné množství peněz, zlata, šperky, jachty, skvělá auta, domy, továrny, majetky… A říkají si – to kdybych měl, to by byl život. Jak toho ale dosáhnout? A proč vlastně, když to stejně není reálné, říkají si…

Popravdě, vždy jsem měl slovo “bohatství” lehce zamlžené. Hlavní věcí, po které jsem opravdu toužil, byla a je SVOBODA. Nebo ČAS pro sebe, opravdová seberealizace, cestování, poznávání nových věcí, toužil jsem mít skvělé vztahy. Toužil jsem po uznání a respektu, protože na té “ulici” na které jsem vyrůstal, se toho moc nedostávalo… Tušil jsem vždy, že vše zmíněné souvisí s penězi a jistou mírou PROSPERITY.

Co je ale PROSPERITA? 

Jakože hodně peněz, velké majetky, továrna, megafirma, auta, domy? Je to cesta ke štěstí?

Díky novému životnímu stylu, který mi umožňuje ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ, jsem procestoval mnoho zemí, viděl mnoho kultur, prostudoval filosofie a náboženství, hodnoty, styl života mnoha lidí. Setkával jsem s opravdu bohatými lidmi z podnikatelských kruhů v USA, Evropě či v Asii, stejně tak jako z množstvím obyčejných lidí při běžném cestování. 

Souvislost mezi pocity štěstí a množstvím peněz jsem viděl pouze malou. Ano, peníze jsou potřeba… Otázkou vždy bylo, jaké měli či mají lidé potřeby… 

Většina lidí prostě přizpůsobí svoje potřeby situaci, místo aby se snažili změnit situaci… A aby šlo změnit situaci, bylo a je vždy nutné vyřešit jisté slovo, jistou hádanku, získat klíč… 

Jaký je ten klíč, kterým lze otevírat cestu Ke změně, k lepšímu životu, nebo dokonce k PROSPERITĚ?

Zkusím najít odpovědi ve svém PŘÍBĚHU. 

Ano, mohl bych filosofovat o tom, co vede k prosperitě. Nebo zkoumat příběhy úspěšných lidí (což dělám) a následně z toho vyvozovat závěry. Před nějakou dobou se mi dostalo do ruky jisté schéma. Když jsem si jej prohlížel, viděl jsem v něm svůj PŘÍBĚH… 

Vše spočívá mimo jiné v tom, že si umíte položit jisté čtyři věty a umíte na ně najít odpověď pro sebe tak, abyste z toho byli nadšeni…

Které to jsou otázky? Zde jsou:

  1. V čem jsem dobrý a co opravdu umím skvěle?
  2. Co miluju tak, že se toho nechci vzdát, nebo lépe – chci to prostě dělat?
  3. Co potřebují lidé a svět kolem mně? V čem jim mohu prospět?
  4. Za co a jakým způsobem mohu dostat zaplaceno za to, co dělám?

Zkusíme ty věty napsat stručněji: 

  1. V čem jsem dobrý?
  2. Co miluji?
  3. Co svět potřebuje?
  4. Za co mohu dostat zaplaceno?

Systém, rodina, škola a zaměstnání, nikdy neřešil to, v čem jsem dobrý a co miluji. Nikoho to nezajímalo. Ve škole jsme se dozvěděli mnoho nepodstatných věcí, ale otázky, co svět potřebuje a čím tomu můžeme prospět díky svému talentu a vizi, to s námi nikdo neřešil.

A za co máme dostávat dostat zaplaceno? Co je to za pitomou otázku? Přece za práci!

Ano, systém vychovává lidi pro práci. Říká se tomu také “povolání, zaměstnání, profese”. Peníze odpovídají hodnotě času na burze práce. Zapomeňte na to, že byste mohli řešit, za co dostáváte zaplaceno. A to, v čem jste dobří a co milujete, to s vámi nikdo moc řešit nebude… 

OK, když jsem začal pracovat po škole a poté po vysoké škole, byl jsem na tom stejně, jako 90% ostatních lidí.

Prostě jsem měl práci, kterou jsem nemiloval a ani jsem v ní nebyl až tak moc dobrý (ono to nebylo žádoucí), ale něco jsem dělat musel. Práce snů nebyla na obzoru, popřípadě byla hůře placena. Co svět potřebuje? To jsem neřešil.

Okolnosti se zásadně změnily, 

když jsem začal podnikat. Ano, zde jsem musel naplno rozvíjet svůj talent a za pochodu uplatňovat vše, v čem jsem byl dobrý. A v čem jsem nebyl dobrý, měl jsem pouze dvě řešení – naučit se nové věci, nebo si najmout, koupit – experta, někoho, kdo je v jiných věcech dobrý za mně.

Naučil jsem se rychle milovat to, co dělám. Jasně, vždyť mi to přinášelo nejen peníze, ale zejména svobodu, čas, tvořil jsem, budoval jsem… Před tím jsem vůbec neměl tušení, že budu milovat nové věci.

Co svět potřebuje? Jasně, učil jsem se zákonům ekonomie a něčemu, co nám systém tajil. Zákon nabídky a poptávky. Zjišťoval jsem, co svět potřebuje a vyplňoval jsem poptávku. Později jsem se naučil geniální vychytávku – učil jsem se poptávku vytvářet. Poté jsem opravdu miloval ten proces nabídky, který jsem vyráběl na míru…

Skvělá hra je to podnikání! 

Netušil jsem, že budu placen tak štědře! Vlastně jsem ani neřešil, jak dostanu zaplaceno. Přišlo to samo a ve velkém jako odměna za odvahu vzít si zpět svůj život a čas, vzít odpovědnost do vlastních rukou, odměna za svobodu, o kterou šlo v první řadě.

Jak to má stále většina lidí?

Lidé nejsou zvyklí pracovat s otázkami a větami, jako jsou tyto: 

  1. V čem jsem dobrý?
  2. Co miluji?
  3. Co svět potřebuje?
  4. Za co mohu dostat zaplaceno?

Proto skončí většinou v práci, či v zaměstnání, které je nebaví. Ale protože potřebují peníze a nikdo jim neřekl, že peníze se vydělávají jiným způsobem, mají životy takové, jak je přijali. Jsou podvolení systému, který je prostě dostal. 

Málo lidí má alespoň to štěstí, že dělají to, v čem jsou dobří, co svět potřebuje a dostávají za to relativně slušně zaplaceno. A ta práce je baví. Někteří ji i milují. Minimálně do té doby, dokud je okolnosti nevyšoupnou z oblíbené práce, nebo než to doklepou do důchodu… Potom zjišťují, že mají celkem NIC… No, mohu se mýlit. Přece jen nejsem expertem na svět Levé strany cashflow kvadrantu… Jak to vidíte vy?

Každopádně se s těmi větami naučte zacházet. Napište si je teď  hned. Hledejte pro sebe odpovědi. Hledejte odpovědi a řešení, které vás uspokojí…  Nebo raději – hledejte odpovědi a řešení, které vás nadchnou. Odpovědi a řešení, které vám zaplní hlavu, mysl a ráno vás vyženou z postele, protože se nemůžete dočkat, až se do toho pustíte.

Pokud se vám to podaří, najdete svoje IKIGAI. Ikigai je něco, jako systém rovnováhy v životě, v životním stylu a poslání podle japonské tradice. Lidé znalí systému IKIGAI se dožívají ve zdraví vysokého věku. Minimálně toto je pro vás motivující, abyste se svým IKIGAI zabývali.

A začněte pátrat po tom, jaký je ten klíč k PROSPERITĚ. 

Které je to slovo? Mám jej zatajit, nebo budete číst dále? Víte co, když už jsem to nakousl, jdeme na to. Prásknu to hned a stručně. 

KLÍČEM K PROSPERITĚ JE SLOVO HODNOTA!

Ano, hodnota. Zkuste si do těch 4 otázek IKIGAI dosadit slovo HODNOTA takto:

  1. V čem jsem dobrý a má to hodnotu pro mně i pro ostaní lidi?
  2. Co miluji, má to hodnotu pro mně a pro ostatní lidi?
  3. Co svět potřebuje a má to hodnotu, kterou umím a chci realizovat?
  4. Za co mohu dostat zaplaceno, co má pro svět kolem mně hodnotu a já ji umím dodat, realizovat?

Dává vám to slovo HODNOTA smysl?

Když si jej zařadíte do oněch 4 otázek, možná pro sebe najdete i lepší a lépe placenou práci. Smysl života přece není nasadit život za někoho, na kom vám nezáleží, udřít se k smrti jen proto, že potřebujete peníze… Smysl je mít lepší život, seberealizaci, uznání a pocit opravdového poslání. Pokud se vám to podaří s aplikací oněch 4 vět, bude to skvělé.

Ale ještě máte další možnost a šanci.

Hodnota jako klič k prosperitě!

Uplatnit ty čtyři věty v podnikání, v byznyse… Ale to už je jiný level, jiná páka do života a jiná dimenze. HODNOTA JAKO KLÍČ K PROSPERITĚ jistě funguje i na Levé straně v rámci práce, ale na Pravé straně může mít naprosto fenomenální účinky a výsledky. 

Opravdu mám radost ze svého rozhodnutí, že se budu po celý rok 2019 věnovat mimo jiné i tomu, albych vám předával svoje zkušenosti, inspirace a návody. Je to moje řešení BUSINESS IKIGAI. Umění najít si střed svého života, středobod vesmíru, pozici ve světě, který buduji. 

Zde je moje BUSINESS IKIGAI:

  1. Dělám to, v čem jsem dobrý a dělám to opravdu dobře! Dělám byznys na burze, podnikám a obojí učím jiné lidi. 
  2. Dělám to, co miluji a lidé to oceňují. Dělám to, co dává smyl mně i tisícovkám dalších lidí. Mimo jiné vytvářím si svůj trh, nabídku a vyplňuju poptávku na míru. Je to skvělá hra, kterou musíte milovat, když ji umíte!
  3. Dělám to, co svět potřebuje, měním osudy lidí a pomáhám jim na jejich cestě. Sklízím uznání, skvělou zpětnou vazbu a to mě žene dopředu. Rád kvůli tomu ráno vstávám z postele.
  4. Dělám to, za co mohu dostat skvěle zaplaceno. Převádím svůj byznys na automat na peníze, abych měl více svobody a času nejen pro sebe, ale i pro lidi, kteří mně potřebují. Vymýšlím svoje příběhy z nuly na milión, kterých mám za sebou již pěknou řádku… A předávám je dál.

Měním myšlenky na hodnotu a následně na peníze!

Vytvářím cashflow, hraju si s prodejními automaty na peníze. Pracuji na tom, jak dělat milionové příběhy z nuly na milión. Dělám to, co  mě baví, bavím se tím, co dělám… Je to easy, radostné a je to moje BUSINESS IKIGAI.

Je fajn, že se o to někteří z vás opravdu zajímáte a že jste v té hře se mnou. Na druhé straně vím, že vás nikdy nebude více, než 10 %. Jisté zákonitosti jsou neúprosné a je jasné, že i těch 90 % lidí, co jste mimo hru, potřebujeme.

Nicméně vás chci závěrem ujistit, že máte vše ve svých rukou. Jste svobodné bytosti, i když se vás někdo snaží přesvědčit o opaku. Můžete dosáhnout všeho, co si vaše mysl dokáže představit. Můžete změnit rozhodnutí. Můžete se vydat na opravdu svoji cestu. Můžete zkrátka vše…

Díky, že s vámi mohu sdílet tyto myšlenky a příběhy!

Jirka

PS: V dnešním článku nenajdete žádný odkaz, žádné promo. Prostě to s vámi sdílím jen tak. Ale někteří z vás ode mně dostanou pozvánku na tajnou online akci! Buďte pozorní, aby vám něco neuteklo! Věnujte prosím pozornost sdělení, ve kterém se objeví věta HODNOTA JAKO KLÍČ K PROSPERITĚ.

🍀 Pozývám vás k diskuzím na témata článku a o všem kolem podnikání do naší FB skupiny ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ zde!

Jirka Mazur
Jirka Mazur, podnikatel a autor programů z edice ŽIVOT NA PRAVÉ STRANĚ, KDE JSOU MOJE PENÍZE, GOLDWINNER, PODNIKÁME NA BURZE, WINSIGNALS a dalších. Rozdávám zlato a měním lidem životy.
Komentáře